×
Bejelentkezés
Feliratkozás

Amennyiben feliratkozik, megkaphatja hírlevelünket, és hozzászólhat a közzétett anyagokhoz.

Feliratkozom a hírlevélre
keresés
2014 június 11.

Köszönetet mondtak a Doberdó-fennsíkon emelt magyar emlékműért

Az első világháborús hősök emlékét őrző Mont San Gabrieli emlék gúla megépítését támogató magánszemélyek és szervezetek tiszteletére szerveztek kedden projektzáró rendezvényt a Hiemer házban.

Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Elnöke emlékplakettek átadásával köszönte meg a munkáját a terv megálmodóinak, életre hívóinak.

Az első világháború hősi halottainak emlékét őrző gúla alakú emlékmű évtizedekig ismeretlen volt a nagyközönség előtt, azt két évvel ezelőtt magyar kutatók találtak meg szlovén és olasz barlangászok, természetjárók közreműködésével. A romos állapotban lévő emlékmű felújítását magyar civil szervezetek kezdeményezték: gyűjtést szerveztek, majd ehhez csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium. A 4. honvéd gyalogezred felújított emlékművét Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 29-én avatta fel a szlovéniai Nova Gorica város területéhez tartozó Monte San Gabriele (Škabrijel hegy) déli lejtőjén. A tárca biztosította a Monte San Gabrielén lévő emlékmű felújításához szükséges összeg döntő részét, így a mintegy 8 500 Euróból (nagyjából 2,5 millió Forintból) végzett munkálatok májusra befejeződtek.

A Doberdó-fennsíkon 1915 és 1917 között a magyar királyi 20. honvéd hadosztály alakulatai - köztük a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred katonái - hősiesen küzdöttek. Az egykori harcok helyszínén az ezred parancsnoka, Kratochvil Károly négy emlékgúlát építtetett az elesettek emlékére: a Monte San Michelén, San Martino del Carson, a nagyváradiak 1915 és 1916 nyara között történt harcainak helyszínén, Nova Vasban - ahol 1916 augusztusában és őszén küzdöttek a 4-es honvédek -, valamint a Monte San Gabrielén, az 1917 őszén a délnyugati front kulcspontjának számító hegyen.

A Mont San Gabrieli emlék gúla állítást támogató magánszemélyek és szervezetek tiszteletére szervezett projektzáró rendezvényen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Elnöke, aki emlékplakettek átadásával köszönte meg a munkáját a terv megálmodóinak, életre hívóinak. A polgármester beszédében arról is szólt, hogy Fehérvár akkor lehet méltó helyszíne a Honvédelmi Minisztériumnak, ha a város polgárai az élére állnak az olyan kezdeményezéseknek, mint a Mont San Gabrieli gúla-állítás. Az ünnepségen részt vett dr. Karsai Béla, a Széll Kálmán Alapítvány elnöke is, aki a fehérvári vállalkozóknak, a Tisztiklubnak és a Magyar Honvédségnek mondott köszönetet a sikeres megvalósításért.

Forrás: www.szekesfehervar.hu

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások