×
Bejelentkezés
Feliratkozás

Amennyiben feliratkozik, megkaphatja hírlevelünket, és hozzászólhat a közzétett anyagokhoz.

Feliratkozom a hírlevélre
keresés

Tehcnikai kultúra nyári tábora a horvátországi Pélmonostoron

Pélmonostor város Műszaki Kulturális Közössége június 24. és 26. között rendezte meg a hagyományos nyári táborát. A 9. Technikai Kultúra Nyári Tábora a baranyai műszaki technika egyesületek és általános iskolák együttműködésével valósult meg.

Hat baranyai általános iskola diákjainak - két mohácsi vendégdiák és két valpói középiskolás jelenlétével - összesen 41 résztvevővel zajlott le a 9. Technikai Kultúra Nyári Tábora Pélmonostoron, amelynek a Pélmonostor MKE Magyar Háza adott otthont. A gyakorlati feladatok terén a fotográfia, a film, a robotika, az informatika, a közlekedés és a rakétamodellezés világából szerezhettek új ismereteket a gyerekek. A nyári tábor egyik fő célja volt, hogy a diákok olyan technikai tudásra tegyenek szert, ami valamivel több, mint a hagyományos iskolai programban tanultak. Az idei nyári tábor számos érdekes oktatási programot kínált, amelyet a szervezők által felkért szakavatott tanárok bonyolítottak le. Az évről évre nagyobb érdeklődésnek örvendő táborba rendszerint az érintett területek iránt érdeklődő diákok vesznek részt. Egyre növekszik azoknak az érdeklődő diákoknak a száma, akik szeretnék, hogy új ismereteket szerezzenek. A tábor egy bemutatóval ért véget, ahol a csoportokban dolgozó diákok, azok szülei és vendégeik megtekinthették az elkészült csoport projekteket képkiállítás, filmvetítés, modell és közlekedési bemutató formájában.  A tábort nyitó, illetve záró eseményén jelen volt Pélmonostor polgármestere, Dobos Iván és munkatársai, valamint Jadranka Sabljak, a városi tanács elnöke is. 
- Az idén már kilencedik alkalommal rendezik meg ezt a nyári tábort. A város mint támogató jelenik meg ebben a rendezvényben. Nagyon örülök annak, hogy egész Baranya területéről érkeztek gyerekek, de külön örülök annak, hogy idén is testvérvárosunkból, Mohácsról is érkeztek diákok. Hiszem azt, hogy az itt tanultakat, tapasztaltakat az iskolások későbbi tanulmányaik során is tudják majd hasznosítani. Az új tudások, ismeretek megszerzése mellett az ilyen alkalmak a barátkozás, ismerkedés terén is nagyon hasznosak, hiszen a résztvevők más településekről érkezőkkel, más műszaki területek iránt érdeklődőkkel is megismerkedhettek - mondta el lapunknak a polgármester.

- 4.-8. osztályos diákokkal foglalkoztunk ebben a táborban. Két mohácsi diákunk is volt az idén, és rendhagyó módon két, Valpóról érkezett középiskolás is csatlakozott a táborunkhoz. Mivel különleges, nem szokványos területek dolgoztunk fel, már valamilyen előképzettséggel rendelkező gyerekek jelentkeztek a háromnapos rendezvényre. Modelleztek, filmeztek, fényképeztek, közlekedési kultúrával és számítógépes programokkal foglalkoztak, de robotikával és rakétatechnikákkal is megismerkedtek a gyerekek. Köszönöm mindenkinek, aki segített a projekt megvalósításában. Köszönet jár a város vezetőinek, a felkészítő tanároknak, akik a műhelymunkákat vezették, a minket kiszolgáló személyzetnek és nem utolsósorban a szülőknek, akik időt és energiát nem sajnálva lehetővé tették gyermekeiknek a részvételt - mondta el lapunknak Miroslav Banaj, a pélmonostori Műszaki Kulturális Közösség elnöke. Kucsera Dezső, a Baranya - film és fotó klub elnöke elmondta, hogy az egyesület mint a Műszaki Kulturális Közösség tagja vett részt a tábor lebonyolításában, szervezésében. 
- A több mint harminc éve fennálló egyesületünk tagjai közt fiatalok és idősebbek is egyaránt tevékenykednek. Néhány éve részt veszünk a Technikai Kultúra Nyári Táborának szervezésében lebonyolításban, mégpedig a Mikromédia iskolai részben. Hatodik alkalommal szervezünk ilyen jellegű foglalkozásokat a nyári tábor keretein belül. Három csoportban ismerkedhettek a gyerekek a fotó, a játék és a rajzfilm technikáival. Azon belül is évről évre más témákat dolgozunk fel. Minden évben egy film a végeredménye a munkánknak, amelyet, amennyiben olyan értéket képvisel, különféle gyermekfilm-fesztiválokra is elküldjük. Ez a fotókra is vonatkozik, ez által a gyerekek is a nyilvánosság elé kerülnek, munkájukat a nagyközönség is láthatja. Ilyenkor a kis filmesek, fotósok munkái ismert, magas rangú helyeken is bemutatásra kerülnek. Idén is vetítésre került egy rövid kis film és rajzfilm, valamint egy fotókiállítás is. Az idén a fotótéma a tájházak voltak. Pélmonostoron és Nagybolyán fotóztak a gyerekek, ez nagyon jól sikerült. A filmek az erőszakmentes környezetről szóltak, amelyek úgyszintén nagyon jól sikerültek. Most először voltunk itt a pélmonostori Magyar Házban, amelyben minden feltételünk adott volt a sikeres lebonyolításhoz. A gyerekek is sokkal jobban élvezték, hiszen együtt tudtak lenni, közösen étkeztek, játszottak, szórakoztak, tanultak, vagyis egy társaságban voltak három napig, ami nagyon jól hatott a közösségre. Pozitív élményekkel és a jövő évi viszontlátás reményében búcsúztunk el egymástól - mondta el Kucsera Dezső, a Baranya film és fotó klub elnöke, a pélmonostori Műszaki Kulturális Közösség titkára.

Forrás: www.smu-mesz.hr

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások