×
Bejelentkezés
Feliratkozás

Amennyiben feliratkozik, megkaphatja hírlevelünket, és hozzászólhat a közzétett anyagokhoz.

Feliratkozom a hírlevélre
keresés
2014 december 2.

Torontói Arany János Magyar Iskola

Az Arany János Hétvégi Magyar Iskola a torontói Kanadai Magyar Kultúrközpontban működő Családi Körből alapult meg 1975-ben Balogh Tamás és felesége, Erzsike vezetésével.

A 40 gyermekkel indult, 1-8 osztályos iskola az első év végén már 75 tanulót foglalkoztatott. A következő esztendőkben az iskolások száma már rendszeresen 140 körül mozgott. A létszámnövekedéssel párhuzamosan bővült az oktatás köre is. A délelőtti tanítást délutáni kulturális foglalkoztatások, zene- és énektanítás egészítette ki. Az iskolások elsajátíthatták a népi hímzés, a tojásfestés, és a fazekasság fortélyait, népi táncot tanulhattak, és különféle ünnepélyeken léphettek fel. 1983-ban vezetőcsere történt, ekkor Domonkos László került az iskola élére. Igazgatósága során igyekezett enyhíteni az intézmény anyagi gondjain és a hagyományos iskolavacsorát nagyszabású iskolabállá alakította át. A bál védnökei hozzájárultak az évi kiadások fedezéséhez. Az iskola citera zenakara is a nyolcvanas években alakult meg. Szőcs Klári 1985-86. tanév tavaszán vette át az iskola vezetését, és jelenleg is ő tölti be az igazgatói tisztséget. Irányításával külön nyelvosztály indult be magyarul nem tudó szülők részére. Ez a tanfolyam rövid életűnek bizonyult a kevés látogatottság miatt. Az évi Iskolabálok továbbra is virultak hosszú védnöklistákkal és 400-450 személyes látogatottsággal. Az iskola létszáma 120 körül volt ezekben az években. A kanadai állam 1990-ben megvonta az idegen nyelveken zajló oktatás támogatását, az iskolának azonban sikerült megállapodást kötnie a torontói iskola tanszékkel, ennek köszönhetően folytathatta működését. A délutáni programok továbbra is az énekkarból, tánccsoportból, és a citera zenekarból álltak. Ez időben lett népszerűsitve a gyermekek farsangi mulatsága. A kilencvenes évek vége felé a csökkent érdeklődés eredményeként elmaradt a citera oktatás és az iskolabál, viszont hagyományossá vált a szavaló- és olvasó verseny. Az iskola évente szervez kirándulásokat, karácsonyi ünnepélyt, farsangi jelmezdélutánt, szavaló- és olvasóversenyt, vetélkedőt hagyományos tojásfestésből, és évzáró ünnepélyt. A hetvenes években a tanulók zöme még az újonnan bevándorolt családokból került ki, mára azonban megjelentek a második nemzedékből illetve a vegyes házasságokból származó gyermekek is.

Családi kör

Iskolánk 1975 óta működik, már több mint negyed évszázada, szép hagyományokra épülve. Kis közösségünkben nagyon jól érezhető a meghitt családi hangulat. Szőcs Klári igazgatónő ‘85 óta az iskola “motorja”, mozgatórugója, aki fárdtságot nem ismerve, kitartó munkával mindig újabb és újabb ötletekkel lendíti fel az iskola életét. A 9 tagú tanári karral harmónikusan működik együtt a kis szülői munkaközösség, sok segítséget nyújtva a különböző rendezvényeink megszervezésében és lebonyolításában. Pedagógusaink mind Magyarországon végeztek. A legidőszerűbb módszerekkel, a legújabb magyarországi könyvekkel tanítják a gyerekeket az óvódás kortól egészen a 8. osztályig. 2000 -től kezdve számitógépekkel is bővült a magyar nyelv, földrajz, történelem, irodalom és természettudomány tanítása. Lelkes diákok vesznek részt az énekkarban és a népitánc együttesben, ezáltal teszik színesebbé ünnepélyeinket. Továbbá a Magyar Ház rendezte nemzeti ünnepeken és az “aranykorúak” teadélutánján is szerepelnek. Kis táncegyüttesünk a torontói Karavánon is fellép. Minden évben a szépen feldíszített karácsonyfa körül színes, meghitt hangulatú színdarabokkal és versekkel örvendeztetjük meg a szülőket. A hosszú, szürke téli időszakot a rendszeresen megrendezett farsangi délutánunkkal “szakítjuk meg”, ahol a legötletesebb házilag készített jelmezeket megjutalmazzuk és mindenki élvezheti a népi játékok adta örömöket. Hosszú hagyományokra nyúlik vissza a Húsvéti tojásfestés, ahol a gyermekek megismerkedhetnek a legszebb magyar népi motívumokkal és az eredeti, viasszal való tojásfestő technikával. A tanévet az Anyák napi ünnepséggel zárjuk, amelyre nagy odaadással készül az iskola apraja-nagyja. A meghatódottságtól az édasanyák szeme könnyel telik és -mint mindig- a tanárok és a szülők által készített uzsonnával látjuk vendégül a jelenlévőket. Az ‘i’-re a pontot a családias hangulatú, piknikkel összekötött kirándulással tesszük fel, ahol vidám játékra és vetélkedőkre kerül sor. Reméljük, hogy ez a kis közösség sokáig fennmarad és tovább folytathatja kultúránk átadását a gyermekeinknek. Minden érdeklődőt és érintettet szeretettel várunk a torontói Arany János Magyar Iskolában.

Forrás: www.aranyjanostoronto.ca

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások