×
Bejelentkezés
Feliratkozás

Amennyiben feliratkozik, megkaphatja hírlevelünket, és hozzászólhat a közzétett anyagokhoz.

Feliratkozom a hírlevélre
keresés
2015 február 13.

FILM: A berni követ

2015. február 15., vasárnap, kapunyitás 14.00-tól (a vetítés 14.45-kor kezdődik.)

Szász Attila díjnyertes filmje egy megtörtént eseményt, az 1958-as svájci magyar túszdrámát dolgozza fel. Napra pontosan két hónappal Nagy Imre és társai kivégzése után két magyar emigráns betört a berni magyar nagykövetségre és túszul ejtette a nagykövetet. Indítékuk homályos maradt: egyes vélemények szerint a svájci magyar kommunista ügynökök aktáit akarták megszerezni, mások szerint figyelemfelkeltő akciónak szánták fellépésüket. Utóbbi célt el is érték, hiszen a külföldi sajtó heteken keresztül írt a támadás, és ezáltal a forradalom ügyéről. Ami bizonyos: a követség épületét körbevette a svájci rendőrség, a berni magyar emigránsok spontán tüntetésbe kezdtek az utcán, a követség falai között pedig túszdráma bontakozott ki.
A film cselekménye tehát ebből a történelmi tényből indul, de tulajdonképpen a két forradalmár (Kádas József és Szabó-Kimmel Tamás) és a hatalom megtestesítőjének (Kulka János) küzdelméről szól. A témaválasztás és Kulka János szerepeltetése a készítők tudatos választásának eredménye, így a film akár A vizsga című alkotás folytatásának is tekinthető, de természetesen önmagában is kerek egész. A cselekmény viszonylag kis térben és időben zajlik, mégis, a kiváló forgatókönyvnek és a parádés színészi alakításoknak köszönhetően a film minden perce leköti a nézőt.
Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró alkotása kis költségvetéssel, mindössze 17 nap alatt készült. A kritikusok és a közönség egybehangzó véleménye szerint a magyar film világában ritkaságnak számító, nagyszerű thriller született.
A filmet a forgalmazó Film Positive szíves engedélyével vetítjük.76 p.

 

 

Forrás: www.magyarszalon.nl

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások