×
Bejelentkezés
Feliratkozás

Amennyiben feliratkozik, megkaphatja hírlevelünket, és hozzászólhat a közzétett anyagokhoz.

Feliratkozom a hírlevélre
keresés

Beszámoló a 2013. október 5-i Csincseléről

Ismét néhány vidám órát töltött el együtt a Norvégiai Magyarok Baráti Körének Csincsele gyermekfoglalkozásán részt vett nagy létszámú csapat.

Amíg az óvodás korosztály, és az iskolások egy „mogyorótörő” ügyességi játékot játszottak Marikával és Katival, Bolyka a picikkel ölbeli foglalkozást tartott. A nagyobbak az előző foglalkozáson tanult, „Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró, gyere pajtás, fogj meg engem, itt állok az ajtószélen” mondókát, és a körjátékot is felelevenítették.

Az ölbeli foglalkozáson a legkisebbek anyukájuk vagy apukájuk ölében ültek és közösen mondókáztak. Kisöpörték a házat ("A házat kiseperjük, a port letöröljük, az ablakot becsükjuk, a kulcson egyet csavarintunk."), majd elmentek a sűrű erdőbe ("Sűrű erdő, kopasz mező, pillogója, szuszogója, tátogója, ez meg itt a csiklandója."). Mivel megéheztek, sütöttek ("Szita, szita, sűrű szita, ma szitálok, holnap sütök, neked egy kis cipót sütök, megzsírozom, megvajazom, mégis, mégis neked adom.") és főztek ("Borsót főztem, jól meg sóztam, meg is paprikáztam, ábele-bábele, hamm."). Evés után jött egy kis lovaglás ("Sima út, sima út, göröngyös út, göröngyös út, kátyú, kátyú."), utána pedig mozgásos játékok következtek ("Gyékén, gyákán, jön a Gyuri bátyám, tököt visz a hátán. Ha elfárad, leteszi, hogyha éhes, megeszi."). A legvégén egy nagy lepedőben hintáztak.

Ezután következett a „Csincsele, bombola…” kezdetű, a gyermekfoglalkozásnak hosszú ideje állandó részét képező köszöntő, és egyben ismerkedő játéka. Nagyon örültünk, hogy a régi „csincselések” mellett igazán sok új kisgyermeket ismerhettünk meg.

A gyerekek között többen vannak, akik például valamilyen hangszeren játszanak, táncolnak, vagy szépen szavalnak. A Csincsele szeretne lehetőséget biztosítani ezen gyermekek részére, hogy ha szeretnék, itt (is) megmutathatják, mi az, ami számukra fontos, amit szívesen csinálnak. Ezúttal Andris játszott először a nagyoknak, majd később a kisebbeknek is klarinéton.

A jelenlévő hat óvódás és iskolás gyermekkel néhány játékos feladatot oldottunk meg, melynek során az évszakoknak megfelelő öltözködésről és a természetben lezajló folyamatokról beszélgettünk. Voltak rajzolós és színezéses feladatok, melynek során a számok, színek fogalmát, a tárgyak formáinak és térbeli elhelyezkedésének a megértését gyakoroltuk.

Meghallgattuk Móra Ferenc: A cinege cipője című versének megzenésített változatát, ami után mindenki lerajzolt egy állatot a versből. Sok új madár nevét tanultuk meg, pl a bölömbikáét, búbos bankáét, vagy éppen a varjúét, miközben ezeket képekről is megnézhettük. A vers szövegét mindenki megkapta, hogy otthon maga is elolvashassa szüleivel.

Ezalatt Kati az ovisokat és az érdeklődő piciket egy kis meseolvasásra hívta a következő mondókával, no meg egy kis almával és szőlővel: „Erdő, erdő, meseerdő, benne mese 12, itt kopogtat most is egy,gyere gyorsan hallgasd meg.” Mialatt a gyermekek falatoztak, a színes mesekönyv képeit nézegetve elolvasták Bartos Erika: Az elveszett mogyoró című meséjét.

Ezt követően csoportunk kibővült a kisebb gyerekekkel, valamint  a  vállalkozó kedvű és kreatív szülőkkel, hogy egy közös Csincsele-plakáton örökítsük meg a mai nap élményeit.  A nagyobbak ezenkívül még kincses dobozt is varázsoltak az őszi levelek és krumplinyomda segítségével. Ebben az őszi kincses dobozkában gyűjthetnek tárgyi élményeket egy-egy sétájukról a következő foglalkozásra. Akkor majd bárki elmesélheti, amit fontosnak vagy izgalmasnak talál arról hogy mit és hogyan talált az őszi természetben.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások