×
Bejelentkezés
Feliratkozás

Amennyiben feliratkozik, megkaphatja hírlevelünket, és hozzászólhat a közzétett anyagokhoz.

Feliratkozom a hírlevélre
keresés

Más magyarnak lenni a városban

Káposzta Jánossal, a Vinkováci Magyarok Közösségének titkárával beszélgettünk

A vinkováci magyarság nagy részben a környező magyarok lakta településekről telepedett be a városba, de a 35 ezer lakosú városban a második világháborút követően a vajdasági magyarság is megtalálta a helyét. Valamikor sokkal többen, de manapság csupán 150 körüli létszámban élnek a városban. Káposzta János, a Vinkováci Magyarok Közösségének titkáraként tevékenykedik a magyarság megtartása érdekében. A városban élő magyarság legnagyobb részben az idősebb korosztályhoz tartozik. Mivel már régóta jelen van a magyarság a településen, régóta élnek itt magyarok, szinte nincs olyan utca, ahol nem él magyar nemzetiségű. Ahogy Jánostól megtudtuk, talán ez a legnagyobb hátrány az itt élő magyarság számára, hiszen nagyon nehéz összehozni az embereket, amikor ilyen kevesen viszonylag nagy területen vannak szétszóródva.
- Az egyesületünk 2008-ban alakult. Azóta igyekszünk valamilyen szinten összetartani az itt élő magyarságot. Az egyesület keretein belül működik egy vegyes énekkar, amely többéves fennállása óta számos fellépést tudhat maga mögött - meséli János.

A vinkováci magyarok heti rendszerességgel jönnek össze. Ilyenkor nem csak a kórus próbája, az új dalok gyakorlása zajlik, de beszélgetnek, barátkoznak is. Magyar nyelvtanulás is volt az egyesület szervezésében, amelynek a megújításán dolgoznak.
- A legnagyobb gondunk az, mivel is hívjuk fel a magyarság figyelmét arra, hogy az egyesületi tevékenységben részt vegyenek. Nagyon sok munkát fektetünk ebbe. Anyanyelvápoló, nyelvtanuló tanfolyamot is indítottunk, ami iránt nagy volt az érdeklődés. Ezt ismét el akarjuk indítani.

Vinkovci város és Budapest 10. kerülete testvérvárosi kapcsolatokat ápolnak egymással. Idén a kapcsolatok felvételének kilencedik évfordulója van. A kőbányai horvátok és a vinkováci magyarok nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással.
- Kilenc éve ápolunk nagyon jó kapcsolatot Kőbányával. Jómagam is részt vállaltam a testvérvárosi kapcsolat kialakításában. Tavalyelőtt az énekkarunk meghívást kapott a kőbányai Szent László Napokra, ahol nagy sikert aratott. Azóta is rendszeres kapcsolatunk van Budapest 10. kerületével és az ott élő horvátokkal egyaránt. Vinkovci várossal is nagyon jó az együttműködésünk. A város támogatja is a munkánkat, igaz nagyon szerényen, de a körülményekhez mérten ez nekünk nagyon sokat jelent. Néhány éve az egyesület megszervezte a Magyar Bált, amely azóta is az általunk szervezett legnagyobb eseménynek számít, mivel nem tudom, hogy valaha volt-e még egy helyen egy időben 250 magyar Vinkovciban - mondja el Káposzta.
- Nagyon nehéz magyarnak lenni egy környezetben, ahol ilyen kevesen vagyunk. A vinkováci magyarság legnagyobb részben az idősebb korosztályhoz tartozik. Jómagam is Kórógyról kerültem ide a húszas éveimben. Ott, a faluban teljesen más volt élni és magyarnak lenni, hiszen mindenki és minden magyar volt. Itt más a helyzet. Nagy területen vagyunk, kevesen. Ezért is talán nagyobb az igyekezet bennünk, hogy összetartsunk, összejárjunk és találkozzunk. Sajnos, a magyarok lassan kiöregednek, a fiatalok pedig nem tudom miért, de nem nagyon vállalják nemzeti hovatartozásukat. Talán a vegyes házasságok, a munkahelyek megőrzése, a jobb boldogulás reménye miatt van ez így. Mi sokat dolgozunk és sokat teszünk azért, hogy megmaradjunk még sokáig. A városban csak a magyaroknak és a romáknak van joguk kisebbségi képviselőt választani. A szerb kisebbségnek van joga kisebbségi önkormányzatra. Úgy vélem, hogy egy komolyabb hozzáállással és egy jó magyar kisebbségi képviselettel lehetne javítani a magyarság helyzetén, ami biztosan a fiatalabb nemzedék figyelmét is felkeltené, ami a mi szemszögünkből a magyarokat illetően nagy lendületet adna - mondta el lapunknak Káposzta János.

B.A.


 

 

 

Forrás: www.smu-mesz.hr

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások