×
Bejelentkezés
Feliratkozás

Amennyiben feliratkozik, megkaphatja hírlevelünket, és hozzászólhat a közzétett anyagokhoz.

Feliratkozom a hírlevélre
keresés
2013 szeptember 26.

Magyar reformátusok Ausztráliában

Az első jelentősebb létszámú magyar menekültcsoport a második világháború után érkezett e távoli kontinensre, majd őket újabb magyar bevándorló hullámok követték, melyeknek tagjai szétszóródtak e kontinensnyi országban, olyannyira, hogy aligha van olyan jelentősebb település Ausztráliában ahol ne találnánk magyar származású bevándorlót.

Az első menekültcsoport tagjai már az őket szállító hajókon összehajoltak egy-egy közös imádságra, majd partot érve egy menekülttábor barakkjában megtartották az első magyar református istentiszteletet az ötödik kontinensen.

Akik a fővárosokban telepedtek le hamarosan megszervezték saját gyülekezeteiket, mások vidékre kerülve elszigetelődtek és csak nagyon ritkán kapcsolódhattak be a magyar közösségek életébe. Az Ausztráliai Magyar Református Egyház gyülekezetei négy egyházkerületbe szerveződtek, noha az egyes kerületek lélekszáma sok esetben alig éri el egy magyarországi közepes nagyságú gyülekezet lélekszámát. A kerületekre való felosztást a diaszpóra helyzet kényszeritette ránk, hiszen több esetben kilométer ezrek választják el egymástól a gyülekezeteket.

A legnagyobb múlttal a Viktóriai Kerület rendelkezik, mely 2009-ben ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját. A Viktóriai Kerületnek Melbourne a központja, ahol az anyaegyházközség szerepét betöltõ North Fitzroy-i (Melbourne) Gyülekezet saját templommal és gyülekezeti otthonnal rendelkezik.(Máshol a gyülekezetek bérlik az istentiszteleti hajlékot.)

A New South Walesi Kerületek Sydney a központja (sydneyreformatusegyhaz.com.au), ahol jelenleg egy anyaegyházközség (Strathfield), valamint hat leányegyházközség mûködik. Ugyancsak e Kerülethez tartozik a Canberrai Gyülekezet is.

A Queenslandi Kerülethez két gyülekezet tartozik, a Brisbanei és Gold Coasti gyülekezetek.

A Dél Ausztráliai Kerület egy gyülekezetet (Adelaide) és egy szórványt foglal magába.

Nyugat Ausztrália fővárosában, Perthben is szolgál egy magyar református gyülekezet, de az ottani közösség szervezeti szempontból nem tartozik az Ausztráliai Magyar Református Egyházhoz.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások