×
Bejelentkezés
Feliratkozás

Amennyiben feliratkozik, megkaphatja hírlevelünket, és hozzászólhat a közzétett anyagokhoz.

Feliratkozom a hírlevélre
keresés

Emlékgúla avatás a Monte San Gabrielén - 2014. május 29.

2014. május 29-én, csütörtökön délután került sor az 1917 őszén vívott rendkívül súlyos harcok helyszínén Kratochvil Károly által még a háború idején emeltetett és most újjáépített emlékgúla felavatására.

A Doberdó-fennsík tövében elterülő város mellett magasodó Skabrijel hegy déli lejtőjén található emlékgúla egy azon négy közül, amelyeket az ezred parancsnoka állíttatott fel elesett emberei emlékére a háború után. Kratochvil Károly és nagyváradi katonái három és fél éven át álltak helyt a hegyen. A déli Monte San Gabrielre − ahol a felavatott emlékgúla is áll − 1917 őszén vezényelték az ezredet.
Az avatás egy régen várt esemény volt, hiszen három gúla helyét eddig is jól ismerték – az emlékezni vágyó magyarok számára mindhárom zarándokhellyé nőtte ki magát −, ám a negyedik emlékmű pontos helye az  évtizedek során feledésbe merült. Két évvel ezelőtt magyar kutatók találták meg szlovén és olasz barlangászok, természetjárók közreműködésével. A romos állapotban lévő emlékmű felújítását magyar civil szervezetek kezdeményezték: gyűjtést szerveztek, majd ehhez csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium. A tárca biztosította a Monte San Gabrielén lévő emlékmű felújításához szükséges összeg döntő részét, így a mintegy 8500 euróból (nagyjából 2,5 millió forintból) végzett munkálatok májusra befejeződtek.

Forrás: www.nagyhaboru.hu, www.honvedelem.hu

Hozzászólások

2014.06.11 12:56:21
Soka
Egy érdekes blog: A Nagy Háború írásban és képben http://blog.nagyhaboru.hu/