Tusványosoznék

Tusványosoznék

„Tusványosoznék” – terjedt el a közösségi média felületein a legújabb profilkép-keret szövege tavaly nyáron, szinte kortól függetlenül. Több tízezer korábbi résztvevő és érdeklődő ilyen (online tiltakozással is felérő) módon volt kénytelen beletörődni abba, hogy a koronavírus-járvány átmenetileg megálljt parancsolt az Olt völgyében is. Ott, ahol Bálványosfürdőről leköltözve, 1997 óta minden év júliusának harmadik hetén összegyűlnek a magyar nemzetpolitika főszereplői és formálói a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. Tavaly a hívogató szavak helyett csupán egy közlemény várta a Tusványos honlapját felkeresőket: „A koronavírus-járvány még nem ért véget, és mindannyiunk számára az óvatosság, valamint a megelőzés a legfontosabb. (…) Rendezvényünk szellemiségével nem lenne összeegyeztethető annak bizonyos korlátok és keretek közé szorítása, ezért a 31. Tusványost a szokott időben, de egy évvel később rendezzük meg. Annyit még elárulunk, hogy idei mottónk az lett volna: »Van, ami örök!« Ezért üzenjük most, hogy vigyázzunk egymásra, viszlát jövőre! Tusványos e kényszerű szünet ellenére is örök marad. A következő esztendőben kétszer annyi megbeszélnivalónk lesz, sőt, az idei előadások zömét is újra betervezzük majd.” 
Azt, hogy milyen súlyú rendezvényt nélkülözött tavaly nyáron a publikum, talán jól megragadja az, amit a rendezvény sajtófőnöke, Kristály Lehel írt Tusványos 25. évfordulóján a Magyar Hírlapban. Ebből is idézünk: „Eltelik néhány esztendő, és ezerrel elkap a gépszíj. Már nem csak a fehér-fekete televízióban követed a fura, mégis oly szimpatikus embereket. Nem csak sátorozni, gitározni érkezel, és nem csak egy-két szőke vagy barna (korsó sör) megszerzése a tét. Már ezer kérdés kavarog benned, fel is teszed, majd a válaszon vitatkoztok egy sort. Érzed, hogy itt kell lenned, itt kell laknod (sajnos, csak egy hétig), ahol már nem csak magyar–román, magyar–magyar párbeszéd folyik, hanem a sorsodról is döntenek. Nem parlament ez, mégis több egy egyszerű törvényhozásnál.”

A Kultika úgy tudja, a szervezők tartanák ígéretüket a pótlásra, de ez nyilván a hatóságok rendelkezéseitől és a járvány terjedésétől is függ. Mivel azonban a csecsemőnek is minden vicc új, álljon itt pár nosztalgikus pillanatkép fotóriportunkban, amely megmutatja Tusványos lényegét, és ami értelmet ad annak az elementáris erővel, minden nyáron feltörő igénynek, hogy igen, „tusványosoznék”.